Koomikko Jukka Lindströmin tärpit DocPoint-festivaalille

 

Noin viikon uutisista tutun toimittaja ja koomikko
Jukka Lindströmin suositukset DocPoint-festivaalille:

 

 

 

The Final Year
Noin viikon uutisissa poliittista satiiria tehdessä pohdin usein, että poliitikkojen työhön verrattuna meidän koomikoiden duuni on aika kevyttä ja helppoa. Politiikkaa seuraavat dokumentit ovat vahvistaneet käsitystä.

Olen House Of Cardsin, West Wingin ja politiikkadokkareiden suuri fani. Siksi Obaman hallintoa lähietäisyydeltä seuraava The Final Year on pakko nähdä. Hiljattain olen ahminut Mitt Romneyn ja Emmanuel Macronin vaalikampanjoiden sisäpiiriä seuranneet dokkarit. Tällaiselle kyyniselle satiirikolle on välillä hyvä nähdä, että poliitikotkin ovat sympaattisia ja tuntevia olentoja.

Pelkään, että The Final Year lankeaa Obaman karisman edessä ja paijaa myötäkarvaan. Toisaalta ohjaaja Greg Barkerin aiemmat työt lupaavat hyvää. Esimerkiksi CIA:n Osama Bin Ladenin jäljitys- ja tappo-operaatiosta kertova Manhunt ei ollut mustavalkoinen sankaritarina vaan ristiriitaisia moraalipohdintoja aiheuttanut trilleri.

The Poetess
Sitä on tullut sanottua telkkarissa tosi kriittisiä ja ilkeitäkin asioita valtaapitävistä. Koskaan ei kuitenkaan ole tarvinnut pelätä henkensä puolesta. Siksi tämän dokkarin tarina herättää kunnioitusta.

Päähenkilö osallistuu ainoana naisena miljoonia tv-katsojia ympäri arabimaailman keräävään runokilpailuun ja esittää konservatiivista uskontulkintaa sekä Islamin nimissä tapahtuvaa terrorismia kritisoivia runoja. Vastareaktio on voimakas.

Haluan nähdä tämän leffan, koska siinä yhdistyvät juuri nyt puhuttavat teemat – islam, sananvapaus ja feminismi. Mutta myös siksi, että se herättää pohtimaan, olisiko itsellä riittänyt kantti samaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *