Presidenttispektaakkeli

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään, mutta DocPoint-festivaalin lipunmyynti on ollut käynnissä jo päiväkausia. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kaksikin presidenttiä: Ronald Reagan ja Barack Obama. Politiikan tutkija Timo Harjuniemi kirjoittaa heidän suhteestaan mediaan ja valtaan.

Poliittisen toiminnan ytimessä on ihmisten taivuttelu yhteiskunnallisten ideoiden taakse. Viestintä ja politiikka ovatkin aina kulkeneet käsi kädessä. Sekä Greg Barkerin The Final Year että Pacho Velezin ja Sierra Pettengillin The Reagan Show kertovat poliittisesta viestinnästä, sen tekemisestä ja sen tavoitteista. Samalla ne kuvaavat politiikan medioitumista eli sitä, miten median toimintalogiikka on tihkunut politiikan käytäntöihin ja sisältöihin.

Ronald Reaganin mediakoneistoa analysoiva The Reagan Show zoomaa erityisesti politiikan ja television likeiseen suhteeseen. Ennen presidenttiyttään (1981–1989) Hollywoodissa uraa tehnyt Reagan on kiistatta kaikkien aikojen tv-poliitikkoja, vaikka Yhdysvalloissa televisio nousi politiikan keskiöön jo 1960-luvun lopulla.

Arkistojen uutispätkistä ja Reaganin ympärillä pyörineen kuvaustiimin otoksista koostettu dokumentti valottaa hauskasti mutta viestiään alleviivaamatta politiikan ja median kiihtyvää yhteen kietoutumista: promootiotoiminnan ammattilaiset rakentavat televisioon tempauksia, joita journalistit arvioivat kuin viikon ensi-iltaelokuvia. Keinotekoisina spektaakkeleina pyörivän Reagan-performanssin takaa on turha etsiä aluetta, jota median toimintalogiikka ei olisi läpäissyt.

Barack Obaman hallinnon viimeisen vuoden ulkopoliittisia ponnisteluja kuvaava The Final Year on puolestaan oppitunti pehmeän vallan käytössä – sellaisen vallan, joka ei pakota vaan hurmaa ja viekoittelee puolelleen. Obama ja hänen ulkopoliittisen ydintiimiinsä jäsenet kiertävät maailman kriisipesäkkeitä Yhdysvaltojen hyväntahtoisina lähettiläinä. He ovat idealistisia mutta läpeensä viisaita ammattilaisia, joiden kontolle vapaan maailman kohtalon uskoo mieluusti.

Kieron vivahteen vuoden 2016 aikana kuvattuun elokuvaan tuo Donald Trumpin palavatukkainen hahmo, joka vilahtelee uutispätkissä ja lähestyy liberaalin järjen edustajia taivaalta syöksyvän kappaleen vääjäämättömyydellä.
Timo Harjuniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *