Tapaus Oleg Sentsov

Sananvapausjärjestö Penin edustajat Veera Tyhtilä ja Mojibur Doftori katsoivat dokumentin The Trial – The State of Russia vs. Oleg Sentsov, joka kertoo ukrainalaisen elokuvaohjaajan Oleg Sentsovin oikeudenkäynnistä Venäjällä.

Ukrainalainen elokuvaohjaaja-kirjailija Oleg Sentsov sai 20 vuoden tuomion venäläisessä sotilastuomioistuimessa. Häntä syytettiin äärioikeistolaisen terrorismin suunnittelusta. Omien sanojensa mukaan Sentsov oli toimittanut ukrainalaisille sotilaille leipää – sen suurempaa osaa Ukrainan ja Venäjän välisessä konfliktissa hän ei tunnusta.

Ja vaikka tunnustaisikin, kansainvälinen yhteisö pitää ongelmallisena sitä, että Ukrainan kansalainen tuomitaan venäläisessä tuomioistuimessa. Niin EU kuin Yhdysvallatkin tuomitsivat Sentsovin vangitsemisen.

”Kukaan ei tiedä, mitä oikeasti tapahtui, mutta rikokset, joista häntä syytettiin, eivät olisi voineet johtaa 20 vuoden tuomioon”, muistuttaa Veera Tyhtilä. Hän on Suomen Penin jäsen samoin kuin Mojibur Doftori. He ovat juuri katsoneet Askold Kurovin elokuvan The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov. Se kertoo vuoteen 2015 sijoittuneesta Sentsovin oikeudenkäynnistä, jota Amnesty kuvaili ”epäreiluksi”.
”Elokuva kuvaa rohkeaa ihmistä, joka puhuu totuuden sanoja vallan edessä ja jota syytetään ensisijaisesti hänen moraalisen kantansa takia”, sanoo Doftori.
”On muitakin Ukrainan kansalaisia, jotka ovat kärsineet samanlaisen kohtalon.”

Pen on kansainvälinen sananvapausjärjestö, joka ajaa erityisesti kirjailijoiden ja toimittajien asiaa. Hiljattain mukaan on otettu myös tutkijat. Niin kansainvälinen kuin Suomenkin Pen ovat vedonneet Sentsovin puolesta, jotta hän saisi uuden, reilun oikeudenkäynnin.
Kurovin dokumenttielokuvakin on eräänlainen vetoomus Sentsovin puolesta. Se näyttää tilanteen myös Sentsovin äidin, lasten ja hänen siskonsa näkökulmasta, vetoaa tunteisiin.
Tyhtilä muistuttaa, että tunteet ovat myös propagandan työkalu.
”Se on työkalu, jota valtiotkin käyttävät. Niiden ei tarvitse vangita tai tappaa satoja ihmisiä. Riittää, että ne tekevät sen yhdelle oikealle ihmisille, ja muut ovat peloissaan hiljaa.”
Sentsovin tapaus toimii esimerkkinä sekä Venäjän toimia vastustaville että niitä kannattaville. Toiset näkevät yksilön vankkumattoman rohkeuden kokonaisen valtion edessä, toiset näkevät vahvan valtion.

Elokuvaohjaajan puolesta on järjestetty mielenilmaisuja – elokuvassa nähdään Euroopan elokuva-akatemian jäsenten vetoomuksia. Niillä ei ole ollut toivottua vaikutusta: Sentsov on siirretty Siperiassa entistä karumpaan vankilaan.
”Luulen, että Pussy Riotin vapauttamiseen vaikutti suuri julkisuuden määrä. Mutta auttaisiko se Sentsovin kohdalla? Hän on itse sanonut, että vapautuu sitten, kun ’verenhimoinen kääpiö’ ei ole enää vallassa – hänen sanojaan, ei minun”, Tyhtilä sanoo.
Suomen Penin edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että Sentsovin unohtaminen ei ole ratkaisu. / Kaisu Tervonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *