Katso karhuja

Kirjailija, luontokuvaaja ja -toimittaja Kimmo Ohtonen katsoi elokuvan Kamchatka Bears. Life Begins, joka haastaa kontioihin liitetyt myytit ja lööpit.

Kamchatka Bears. Life Begins ei ole perinteinen luontoelokuva, jollaisia olemme tottuneet näkemään Avaran luonnon lauantai-illoissa.
Elokuvan avausta ja lopetusta lukuun ottamatta kertoja pysyy vaiti. Poissa ovat myös nopea leikkausrytmi, dramaattisella musiikilla säestetyt takaa-ajokohtaukset ja Disney-elokuvista tuttu tarinankaari. Näiden Hollywoodilta omaksuttujen elementtien sijaan Kamchatka Bears luottaa luonnon voimaan. Karhujen elämää seurataan eteerisen viivyttelevin kohtauksin, cinéma vérité -tyyliä mukaillen.

Löyhä ”juoni” rakentuu kahden karhuemon ja näiden pentujen ympärille ja tarkentaa siihen, miten ne selviävät ensimmäisestä yhteisestä taipaleesta ja sen vaaroista. Näiden karhuperheiden kautta tapaamme useita yksilöitä Venäjän itäisimmässä kolkassa sijaitsevan Kamtšatkan luonnonsuojelualueen noin tuhannesta karhusta.
Elokuva näyttää karhuista monia puolia. Ne ovat leikkisiä ja sosiaalisia. Mikään karhujen elämässä ei ole turhaa, ei silloinkaan, kun mitään ei tapahdu: ne säästävät energiaa ja lepäävät. Näemme myös sen, että aggressiot kuuluvat vain paritteluoikeuksista taisteleville mahtiuroksille. Muuten karhut ovat arkoja ja harkitsevaisia liikkeissään.
Kamchatka Bears tarjoaa jotain, mitä ei aina nähdä tv-ruudussa. Kamtšatkan karhut ovat päästäneet kuvausryhmän lähelleen, antaen heidän vapaasti liikkua valtakunnassaan. Tekijät kohtelevat tätä etuoikeutta kunnioittaen, sortumatta luonnon inhimillistämiseen.

Yksi elokuvan tärkeimmistä elementeistä on ääni, joka ei kumpua ihmisestä vaan luonnosta. Musiikkia on käytetty ekonomisesti, ja kertojan täyttämän tyhjiön pääsevät täyttämään itse karhut.
Kuulemme emojensa perässä sinnittelevien pentujen ynähdykset ja inahdukset, sen miten alati huolestuneet emot opastavat jälkikasvuaan Kamtšatkan lumihuippuisten vuorten alla. Mahtavat uroskarhut kurlaavat, louskuttavat ja murahtelevat, kun kohtaavat lajitovereitaan. Mitä ne sanovat?
Elokuva ei anna meille valmiita vastauksia karhujen sielunmaailmasta, vaan tarjoaa mahdollisuuden seurata, havainnoida ja tuntea.
Näin suomalaisittain katsottuna elokuvan kulttuurillinen voima piilee myös siinä, miten se luonnon cinéma véritén keinoin haastaa katsojan myyttien ja lööppien värittämiä mielikuvia karhusta.
Kimmo Ohtonen

Kommentit

  1. Hienoa, että luontoa ei ole tarvinnut muokata meidän mielen mukaisiksi murusiksi!

  2. Elokuvaa näkemättä kuvat ja kirjoittamasi teksti herätti mielenkiintoni. Ehkä joskus pääsen katsomaan tuon elokuvan, mutta sen voin sanoa, että kyllä luonto on ihmeellinen ja yllätyksiä täynnä kun vain oikein silmin sitä katselee ja kuuntelee. Kirjoituksesi ja ottamasi valokuvat ovat kaikki ihania ja kertovat, että todella rakastat sitä mitä teet. KIITOS!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *