Unelma vapaudesta

Helsinkiläinen kuvittaja, dj ja ”dream girl” Taika Mannila katsoi dokumentin I Am Another You ja kirjoittaa sen kautta amerikkalaisen unelman särkymisestä – ja skeittarieksistään. 

I’ll show you freedom.” Näin lupailee 22-vuotias katuelämän valinnut Dylan elokuvantekijä Nanfu Wangille I Am Another You -dokumentin alussa. Yhdysvaltoihin muuttanut kiinalaisohjaaja lähtee yhden illan ystävyyden jälkeen kamera kädessään hurmaavan Dylanin matkaan läpi Pohjois-Amerikan löytääkseen jotain, mitä on etsinyt koko elämänsä.

Sekä elokuvan asetelma että Dylan muistuttavat minua eksistäni. “Juuri nyt en asu oikeastaan missään, kun ei kiinnosta maksaa vuokraa kenellekään”, vastasi ensimmäinen suuri rakkauteni, kun kysyin kuulumisia tavatessamme ensimmäistä kertaa eromme jälkeen.
Täytettyäni 20 vuotta ihastuin pitkään vanhempieni suureksi harmiksi ainoastaan skeittareihin. He olivat niin kiinnostavia ja kauniita, elivät vastuuttomasti, rikkoivat tahallaan sääntöjä, matkustelivat, juhlivat villisti ja tapasivat alati uusia mielenkiintoisia ihmisiä. Minulle he edustivat kaikkea sitä, mistä olin haaveillut koko tukahduttavan teini-ikäni.

“Vierastan sanaa mielisairas, mieleni vain on erilainen”, kuvailee Dylan ja muuttuu Wangin linssin kautta amerikkalaisesta unelmasta sen särkyneeksi symboliksi. Vapauden ja addiktion rajat häilyvät, ja huomaan miettiväni toista skeittarieksääni, joka valittiin kaveriporukan vuosijuhlissa “vuoden sairaimmaksi jätkäksi” kaksi kertaa putkeen.
Onko ihminen ikinä vapaa, jos mieli rakentaa kantajalleen yksinäisen vankilan? Kuinka etuoikeutettua on valita kodittomuus? Entä jos ei ikinä tule pystymään muuhun? Minne paeta, jos ei mahdu siihen todellisuuteen, johon on syntynyt?
Taika Mannila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *