Isojen kysymysten äärellä

Ilmastoa ei saatu vielä kuntoon, mutta keskustelukulttuuria saatiin korjattua ensimmäisessä Erätauko-tapahtumassa.

KUVA: Xavier Bambú Locquet Vandenberghe

Erätauko-keskustelut ovat uutuuksia DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistossa. Sitralta lainatulla konseptilla pyritään suurempaan keskinäiseen ymmärrykseen rakentavalla keskustelulla, johon osallistuvat niin aiheen asiantuntijat, päättäjät kuin arkikokemukseen nojaavat kansalaiset. Erätauko-keskustelujen tarkoitus on antaa tilaa pysähtyä, kuunnella ja vaihtaa ideoita ja lopulta tarjota ajatuksia jatkokeskusteluun.

DocPointin ensimmäinen Erätauko-keskustelu käytiin tiistaina 30.1. Dubrovnikissa. Aiheena oli Erätauko ilmastonmuutoksesta politiikan tekemisen välineenä. Keskusteluja käytiin välillä koko ryhmän kesken ja välillä pienryhmissä, jotka jaettiin satunnaisesti. Niihin kerääntyi yhtä lailla pankinjohtajia, ilmastotutkijoita, lasten hankkimista ilmastokantilta miettineitä ihmisiä kuin niitä, joiden kulutustottumukset eivät jätä erityisen pientä hiilijalanjälkeä ja jotka osallistuivat keskusteluun läheistensä houkuttelemina.
Ryhmät olivat kirjavia, ja kirjavuus näkyi myös keskusteluissa. Kahden tunnin ajan eri pienryhmissä seurasi puhetta muun muassa hiilinieluista, Kiinan edistysaskelista, demokratian ja totalitarismin sekä kannustamisen ja syyllistämisen eroista, väestönkasvusta, eriarvoisuudesta ja siitä, mitä syömme.
Lähestymiskulmia ja mahdollisia ratkaisukeinoja löytyi yhtä monia kuin ihmisiä. Osallistujat, jotka olivat lähestyneet ilmastonmuutosta ja politiikkaa yhdestä kulmasta, saattoivat hämmästyä, kun keskustelussa tarjottiin toista, heille aivan uutta kulmaa. Eniten puhdasta ällistystä aiheutti ehdotus, että tieteen tekemisen sijaan pitäisi jo keskittyä konkreettisiin tekoihin. Innostuneen keskustelun aikana ajatuksen lausuja täsmensi, että tieteen tekeminen on sinänsä tärkeää, mutta jatkuvilla lisätutkimusten tilaamisilla viivytetään tekoihin ryhtymistä.

KUVA: Xavier Bambú Locquet Vandenberghe

Kahden tunnin jälkeen pienemmissä ja isommissa ryhmissä käydystä keskustelusta tehtiin yhteenvetoa. Jokainen neljästä ryhmästä luki ääneen vaaleanpunaiselle lapulle kirjoittamansa keskeiset teemat. Vihreille lapuille puolestaan oli kirjoitettu eri näkökulmia yhden lähestymiskulman sisällä.
Yhteenveto – ja osallistujien mukaan myös itse keskustelu – käytiin kunnioittavassa hengessä. Toisten puheenvuoroja kuunneltiin, eivätkä ihmiset korottaneet ääntään. Eikä se ollut tarpeenkaan. Keskustelun lähtökohta – ilmastonmuutos ja sen torjumisen tarpeellisuus – ei itsessään aiheuttanut erimielisyyksiä. Torjumiskeinoiksikin hyväksyttiin monia erilaisia.

Erätauko-keskusteluiden ideana on tuottaa avauksia julkiseen keskusteluun. DocPoint-festivaalilla ensimmäinen keskustelunavaus oli elokuva, Pariisin ilmastosopimuksen solmimisesta kertova Guardians of the Earth. Erätauko-keskustelu oli siis jo vähintään toinen osa ilmastonmuutoskeskustelua DocPointissa. Ellei jo kolmas, sillä osa keskustelijoista oli nähnyt elokuvan jo edellispäivänä ja oli jo käynyt sen pohjalta keskusteluja tahoillaan.
Viimeinen Erätauko-tilaisuudessa puitu, keltaiselle lapulle kirjoitettu kysymys korosti jatkumoa: ”Kenen kanssa aiot jatkaa keskustelua?” Ilmastonmuutoskeskustelijat jatkaisivat sitä niin yhteiskunnan tasolla, poliittisten päättäjien kanssa, kuin anonyymeinä nettipalstoilla.

KUVA: Xavier Bambú Locquet Vandenberghe

Näkökulmia myös keskustelukumppaneihin oli runsaasti: yhdet halusivat keskustella läheistensä ja työtovereiden kanssa, toiset halusivat viedä keskustelua ruokakauppiaiden, isännöintitoimistojen ja rakennusvalvonnan luo, kolmannet kutsuisivat mukaan poliittiset päättäjät. Muutama sanoi ääneen oman sähköpostiosoitteensa, jotta keskustelua haluavat voisivat ottaa heidät mukaan.
Yksi osallistujista totesi keskustelun usein junnaavan kliinisesti taloudessa ja ihmisissä, eikä tunteiden tärkeyttä muisteta. ”Ne kuitenkin mobilisoivat ihmisiä”. Osallistuja halusikin viedä ilmastopolitiikan avauksia ja keskustelua myös taiteentekijöiden pariin.

Erätauko-keskustelussa kävi ilmi, että julkinen keskustelu käsitetään monella tavalla, ei vain keskusteluna sanomalehtien palstoilla vaan arkisissa tilanteissa tapahtuvina juttuhetkinä, yhteisön tilaisuuksina ja yhteyksinä päättäjiin. Julkinen keskustelu nähdään tarpeellisena paitsi tekojen suunnittelemiseksi niin myös tulevaisuusahdistuksen kanavoimiseksi. Keskustelu luo toivoa.
Keskustelu loi myös heti lisää keskustelua. Osa osallistujista jatkoi aiheesta yläkerran baarissa.
Toivoa ja keskustelua tarvitaan myös torstain ja perjantain Erätauko-keskusteluissa. Tänään torstaina aiheena on fuusioenergia – aiheen pohjalle voi katsoa festivaalin elokuvan Let There Be Light – ja perjantain aiheena on demokratia ja aktivismi, joihin voi perehtyä elokuvan Freedom For the Wolf kautta. Keskusteluihin voi ilmoittautua mukaan tästä.
Kaisu Tervonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *