Kun luottamuspula iskee

DocPoint-festivaalin vapaaehtoinen, toimittaja Johanna Juupaluoma, kirjoitti luottamuksesta ja elokuvista A Cambodian Spring ja We Are Humanity.

A Cambodian Spring

”Rehellisyys maan perii” kuuluu tuttu, hieman kryptinen sanonta. Mitä se tarkoittaa? Ensi kuulemalta sanonta kuulostaa ylevältä rehellisyyden hyveen ylistykseltä.
Kun sanontaa pohtii kehityksen, hyvinvoinnin ja yhteiskunnan näkökulmasta, sen logiikka alkaa avautua tarkemmin.
Dokumenteissa A Cambodian Spring ja We are Humanity tarkastellaan sekä kansakuntien että yksittäisten ihmissuhteiden toimivuuden kannalta oleellista kulmakiveä: luottamusta – eli uskoa siihen, että toinenkin toimii rehellisesti.
Luottamus on kuin sidosaine, joka yhdistää meitä, auttaa yhteisten asioiden edistämisessä ja tuo vähintään aineetonta vaurautta, kuten nähdään kummankin elokuvan asuinyhteisöjen arjessa. Mutta kun luottamus hapertuu, yhteisten tavoitteiden saavuttaminen alkaa menettää merkitystä ja voimat niiden edistämiseen vähetä.

Yhä sisällissodasta ja Pol Potin hirmuvalta-ajan haavoista toipuvassa Kambodžassa luottamuspula on syvällä. Se vaikuttaa lähes kaikkeen kehitykseen.
Chris Kellyn ohjaamassa A Cambodian Spring -elokuvassa vieraillaan maan pääkaupungin Phnom Penhin köyhällä alueella, jonka kaltoin kohdeltujen asukkaiden silmissä valtio, suuryhtiöt ja jopa kansainvälisiä kehitysrahoja myöntävät tahot ovat vihollisia. Asukkaiden talot uhkaavat tuhoutua uuden upean asuinalueen takia, mikä saa heidät taistelemaan yhdessä kotiensa puolesta – ainakin tiettyyn pisteeseen saakka.
Tilanne kuitenkin mutkistuu ja peruutusvaihde otetaan käyttöön, kun välit alkavat rakoilla myös oman joukon keskuudessa. Lopulta ollaan pisteessä, jossa epäluulot ovat muuttuneet mustamaalaukseksi ja ilkivalta väkivallaksi.

India, Andaman, Oguay and Tanisha playing on the beach.

Luottamuspula ja sen seuraukset ovat ehkä tuhoisinta mitä voi itselleen ja muille tehdä. Luottamuksesta saatu tuki on puolestaan paras apuväline, mitä elämässä on tarjolla.
Sen lisäksi, että luottamus tuo elämään turvaa, vakautta ja mahdollisuutta rakentaa yhteistä hyvää, on se myös onnellisuuden perusta.
We are Humanity -dokumentin ohjaaja Alexandre Dereims kertoi huomanneensa tämän hyvin, kun hän kuvasi Andamaanien saaristossa asuvaa jarawa-heimoa.
”Kun luotamme toisiimme, olemme onnellisia”, Dereims totesi DocPoint-festivaalin ensimmäisenä päivänä yleisölle pidetyssä Q&A-haastattelussa.
Kuulostaa helpolta, mutta kuinka vaikeaa se onkaan. Jarawa-heimonkin kohdalla onnellisuus näyttää toteutuvan vain tiettyjen raamien puitteissa. Heimon jäsenet ovat tehneet valintoja suojatakseen omaa hyvinvointiaan. He ovat päättäneet luottaa ensisijaisesti vain omaan heimoonsa, minkä takia he haluavat pysyä muista erillään. Muu maailma on heidän silmissään epäluotettava, osin aivan syystä.

Suurimmalle osalle ihmisistä ja valtioista eristäytyminen muista on kuitenkin täysin epärealistinen vaihtoehto. Jäljelle jääkin vain mahdollisuus taivaltaa motiiveiltaan hyvin harmaankirjavassa joukossa. Sen seasta pitää yrittää löytää luottamuksen arvoiset yhteistyökumppanit kerta toisensa jälkeen. Joskus ja joinakin aikoina se on helppoa, toisinaan vaikeaa. Toivottavasti ei koskaan kuitenkaan mahdotonta.
Johanna Juupaluoma,
DocPoint-festivaalin vapaaehtoinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *