Vieraat

ULKOMAISET VIERAAT

Phie Ambo, ohjaaja, retrospektiivivieras
Tanskalainen Phie  Ambo valmistui elokuvaohjaajaksi 2003. Hänen pitkät elokuvansa ovat usein poeettisia ja toisinaan henkilökohtaisia, ja niiden teemat ovat vaihdelleet biodynaamisesta viljelystä tietoisuuden rajoihin. Ambo kuvaa elokuvansa yleensä itse.
Phie Ambo on DocPointin retrospektiivivieras. Häneltä nähdään viisi pitkää elokuvaa – Gambler, Mechanical Love, Free the Mind, Good Things Await, …When You Look Away – ja yksi lyhytelokuva Songs from the Soil (2014).

(kuva: Anastasija urake)

Valikoitu filmografia:
…When You Look Away (2017)
Good Things Await (2014)
Free the Mind (2012)
Mechanical Love (2007)
Gambler (2006)
The Diver inside Me (2003)
Family (2001)

Cédric Bonin, tuottaja, Braguino; osatuottaja, Tarzan’s Testicles
Ranskalaistuottaja Cédric Bonin on opiskellut elokuvatuottamisen lisäksi taloustieteitä. Elokuvatyöt ovat vieneet Boninin Pariisista Saksan Ludwigsburgiin, mutta hänen tuottamansa elokuvat vievät vielä kauemmaksi. Braguino on visuaalisesti hengästyttävä perhekuvaus keskeltä Siperiaa, kun taas Boninin osatuottama Tarzan’s Testicles sijoittuu Abhasiaan, kiistellylle ja itsenäiseksi julistautuneelle alueelle Georgian kylkeen.

Olga Darfy, ohjaaja, I Am Gagarin
Kun Neuvostoliitto romahti, Olga Darfy oli parikymppinen. Pian hänen ystävänsä alkoivat järjestää teknobileitä, jotka kasvoivat elinvoimaisiksi underground-kulttuurivaikuttajien kokoontumisiksi. Tämän historiallisen ilmiön ja henkilökohtaisen historian kartoittaminan on aiheena Darfyn elokuvassa I Am Gagarin. Moskovalainen elokuvaohjaaja tekee myös fiktioelokuvia.

Alexandre Dereims, ohjaaja,
We Are Humanity
Ranskalaisohjaaja Alexandre Dereimsin töissä on vahva yhteiskunnallinen ote. Hän on kuvannut punaisten khmerien oikeudenkäyntiä, pohjoiskorealaisten pakoa kotimaastaan ja afrikkalaispakolaisten matkaa Eurooppaan. Uusimmassa elokuvassaan We Are Humanity ohjaaja kuvaa pientä alkuperäiskansaa, jonka oikeuksia Intian hallitus ei suojele.

Filmografia:
We Are Humanity (2017)
Another Life (2011)
Escaping North Korea (2009)
A Secret Genocide (2006)
The Khmer Rouge : A Trial Against Oblivion (2005)

Ramona S. Diaz, ohjaaja, Motherland
Sundance-festivaalilla viime vuoden parhaana dokumenttina palkitun Motherlandin yhdysvaltalainen ohjaaja Ramona S. Diaz on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä tämän hetken merkittävimmistä yhdysvaltalaisista dokumentaristeista.
Vauhdikas Motherland kuvaa maailman kiireisimmäksi kutsutun synnytysosaston arkea Manilassa. Osastolla vallitsee kaaos, mutta myös lämmin yhteisöllisyys. Diazin edellinen elokuva, Suomessakin laajalti nähty Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey kertoi uskomattoman tarinan filippiiniläisen cover-bändin laulajan maailmanvalloituksesta.

Anniken Hoel, director,
Cause of Death: Unknown

Norjalaisohjaaja on matkustanut laajalti tehden tutkimusta dokumenttiinsa Cause of Death: Unkown. Elokuva on osittain tutkivaa journalismia ja osittain henkilökohtainen tarina ohjaajan siskon ennenaikaisesta kuolemasta. Anniken Hoel kuvasi elokuvaansa vuosien ajan,  suunnaten kriittisen katseen psyykenlääkkeisiin ja koko lääketeollisuuteen.

Chris Kelly, ohjaaja, A Cambodian Spring
Brittiläisen journalisti, valokuvaaja ja dokumentaristi Chris Kellyn esikoiselokuva kuvaa kambodžalaista ruohonjuuriliikettä, joka nousi vastustamaan maiden pakkohaltuunottoa. Hänen päähenkilönsä – osa heistä pienten lasten äitejä – pistävät koko elämänsä likoon, ja elokuvassa seurataankin aktivismin vaikutuksia myös henkilöiden yksityiselämään. Kelly kuvasi elokuvaansa kuuden vuoden aikana. A Cambodian Spring voitti juryn erikoispalkinnon Hot Docs -festivaalilla Torontossa.

Kiur Aarma, ohjaaja,
Rodeo – Viron villit vuodet
Virolainen tv-toimittaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja kuuluu muun muassa dokumenttielokuvien Disko ja ydinsota (2009) ja Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (2013) tekijätiimiin. Tallinnalaissyntyinen Kiur eli lapsuutensa neuvostovallan alla olevassa maassa katsoen suomalaisia tv-lähetyksiä. DocPoint-festivaalille hän saapuu elokuvansa Rodeo – Viron villit vuodet kanssa. Se on Kiurin ja Raimo Jõerandin yhteisohjaus, joka kertoo 90-luvun alussa itsenäistyneen valtion ensimmäisestä hallituksesta ja poliittisesta myllerryksestä.

Minji Ma, ohjaaja, Family in the Bubble
Eteläkorealaisen ohjaajan tuore elokuva on henkilökohtainen. Family in the Bubble kuvaa ohjaajan vanhempia, jotka innostuivat aikanaan kiinteistökeinottelusta ja löivät rahoiksikin, kunnes kupla puhkesi ja menettivät varansa. Elokuvaa on ollut tuottamassa Liisa Juntunen, ja sen on leikannut Nina Ijäs. Family in the Bubble voitti ensimmäisenä korealaiselokuvana pääpalkinnon Soulissa järjestettävällä EBS International Documentary Festivalilla.

Oliver McGarvey, ohjaaja, Romantic Road
Edmontonissa varttunut brittiohjaaja Oliver McGarvey sai yhdeksänvuotiaana 8mm-kaitafilmikameran. Myöhemmin hän opiskeli elokuvan tekemistä Pariisissa. McGarveyn ensimmäinen pitkä elokuva Romantic Road vei hänet puolestaan itään, sillä ohjaaja seurasi kameroineen eläkeläispariskunta Rupert ja Jan Greytä Intian halki, kun nämä matkasivat vanhalla Rolls-Roycella Bangladeshiin hakemaan palkintoa ihmisoikeustyöstään. Myös Greyn pariskunta saapuu festivaalin vieraaksi.

Boris Mitić, ohjaaja, In Praise of Nothing
Eteläisessä Serbiassa syntynyt ohjaaja asui ympäri maailmaa, kunnes asettui Belgradiin. Boris Mitić työskenteli kansainvälisenä mediatyöläisenä, mutta on omien sanojensa mukaan hän on sittemmin omistautunut ”luovalle vanhemmuudelle, luovalle jalkapallolle ja luovalle dokumenttielokuvalle”. Jälkimmäistä edustaa hänen teoksensa In Praise of Nothing, joka on Iggy Popin kertojanäänen kuljettama elokuva ei-mistään. Elokuvaa on kuvattu 70 maassa ja 50 elokuvaajan toimesta.

Marta Prus, ohjaaja, Over the Limit
Lapsena Varsovassa rytmistä voimistelua harrastanut Marta Prus saapuu DocPoint-festivaalille rytmisen voimistelun supertähteä, venäläistä Margarita Mamunia ja hänen valmentajiaan kuvaavan dokumentin Over the Limit kanssa. Muun muassa ”The Blackin Swanin dokumenttiversioksi” kuvailtu elokuva on myös historiaa opiskelleen puolalaisohjaajan lopputyö Łódź Film Schoolista, ja sen yhtenä osatuottajana on toiminut Mika Kaurismäki. 

Avani Rai, ohjaaja, Raghu Rai: an Unframed Portrait
Avani Rai halusi oppia tuntemaan isänsä, mestarivalokuvaaja Raghu Rain paremmin. Välineenä toimi kamera. Avani Rai lähti isänsä mukaan kuvausreissulle Kashmiriin, ja lopputuloksena syntyi dokumentti Raghu Rai: an Unframed Portrait, joka kertoo niin Raghu Rain urasta kuin tyttären ja isän suhteesta. Avani Rain lisäksi DocPoint-festivaalin vieraaksi saapuu Magnum-kuvatoimiston kuvaajiin kuuluva Raghu Rai. Hänen valokuvanäyttelynsä avautuu Postitalon Rajalassa 31.1.

Elí Roland Sachs, ohjaaja, Brother Jakob
Saksassa syntynyt, eri puolilla Afrikkaa kasvanut ja ympäri maailmaa työskennellyt ohjaaja saapuu DocPoint-festivaalille henkilökohtaisen elokuvan Brother Jakobin kanssa. Dokumenttielokuva kertoo hänen islamin uskoon kääntyneestä veljestään, joka on etääntynyt perheestä, ystävistään ja entisestä elämästään. Elokuvan kautta Sachs pyrkii saamaan uudelleen yhteyden veljeensä. Brother Jakob on Elí Roland Sachsin kolmas pitkä dokumentti ohjaajana.

 

Giovanni Totaro, ohjaaja, Happy Winter 
Italialaisohjaaja Giovanni Totaron esikoispitkä
Happy Winter sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla. DocPoint-festivaalilla elokuva saa Suomen-ensi-iltansa. Happy Winter kuvaa aurinkoista rantaa Palermossa, jonne taloudellisen kriisin varjo yltää kuitenkin ainakin päähenkilöiden ajatuksissa.

Ross Whitaker, ohjaaja, Between Land and Sea
Irlantilainen dokumentaristi Ross Whitaker syöksyi aaltoihin viimeisimmän dokumenttielokuvansa, DocPointissa esitettävän Between Land and Sean myötä. Elokuva kertoo surffaajista Irlannin rannikolla, jossa aikuiseksi lajin parissa kasvaneet ihmiset yrittävät adrenaliinipiikkien välillä asettua arkeen.

Valikoitu filmografia:
Between Land and Sea (2017)
Unbreakable (2014)
Blind Man Walking (2010)
Bye Bye Now (2009, lyhyt)
Saviours (2007)

Simon Lereng Wilmont, ohjaaja,
The Distant Barking of Dogs
Tanskalaisen Simon Lereng Wilmontin elokuvien päähenkilöinä nähdään usein lapsia, kuten sumopainijaksi haaveileva Chikara Chikara – The Sumo Wrestler’s Sonissa (2014) tai sirkusakrobaatiksi treenaava Mahmoud elokuvassa Tukevasti ilmassa – Over Jorden, Under Himlen (2008). Hänen uusin elokuvansa The Distant Barking of Dogs (2017) kertoo kymmenvuotiaan Olegin elämästä sodan keskellä Ukrainassa. Suomalaisten osatuottama dokumentti palkittiin First Appearance Awardilla
Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaali IDFAssa.

Anna Zamecka, ohjaaja, Communion
Puolalaisella Anna Zameckalla oli tausta journalismissa, antropologiassa ja valokuvauksessa ennen kuin hän aloitti dokumenttielokuvaopinnot. Hänen esikoiselokuvansa Communion on kuvaus 12-vuotiaasta Olasta, joka yrittää pitää autistisesta veljestä, alkoholisti-isästä ja etäisestä äidistä koostuvan perheen koossa ja tuoda heidät yhteen pikkuveljen ensimmäiselle ehtoolliselle. Euroopan elokuva-akatemia palkitsi Communionin viime vuoden parhaana dokumenttielokuvana. Ohjaaja itse on kertonut innoittuneensa erityisesti japanilaisen Nagisa Oshiman elokuvasta Boy (1969), mutta Communionissa on yhtymäkohtia myös hänen omaan lapsuuteensa.

Irina Zhuravlyova, ohjaaja
& Vladislav Grishin, ohjaaja,
Kamchatka Bears. Life Begins
Kamtšatkan niemimaan isoista karhuista kertova elokuva Kamchatka Bears. Life Begins saa DocPoint-festivaalilla maailman ensi-iltansa. Sen kunniaksi festivaalille saapuvat elokuvan ohjanneet Irina Zhuravlyova ja Vladislav Grishin. He viettivät seitsemän kuukautta tarkkaillen ja tallentaen karhuja, uusia pentuja, metsän vaaroja ja päivittäisiä seikkailuja.

 

KOTIMAISET VIERAAT

Mika Kaurismäki, ohjaaja, Aho & Soldan
Elämäntyöpalkinnon DocPoint-festivaalilla pokkaava Mika Kaurismäki on niin fiktion kuin dokumentin saralla suomalaisen elokuvan suurnimiä. Festivaalilla häneltä nähdään tuore Ryhmäteatteri-dokumentti sekä musiikkipainotteinen retrospektiivi, johon kuuluvat Saimaa-ilmiö, Moro no Brasil, Brasileirinho, Tigrero – elokuva joka ei valmistunut ja Mama Africa.

Valikoitu dokumenttifilmografia:
Mama Africa (2011)
Vesku (2010)
Malê Debalê (2009)
Sonic Mirror (2008)
Brasileirinho (2005)
Moro no Brasil (2002)
Tigrero – elokuva joka ei valmistunut (1994)
Saimaa-ilmiö (1981, yhdessä Aki Kaurismäen kanssa)

Muut kotimaiset vieraat
Elokuviensa jälkeen Q&A-sessioissa ovat tavattavissa myös kotimaisen sarjan ja kotimaisen opiskelijasarjan ohjaajat: Matteo Maggi (The Fifth Sun), Perttu Saksa (Eläimen kuva), Sophia Ehrnrooth (Unelma mestaruudesta), Markku Heikkinen (Ei tietä kotiin), Jenny Timonen (Vielä pienen hetken vierelläsi), Niklas Kullström ja Martti Kaartinen (G. J. Ramstedtin maailma), Jenni Nyberg (Siéva), Tuuli Teelahti (Elämä kuolemasta), Milja Härkönen (Päiväperho), Liinu Grönlund (To the Unknown), Jani Kauta (Tingles), Sanni Priha (Puoli yhdeksän raivo), Iona Roisin (People Assume I’m an Only Child), Jussi Lehtomäki (Nokipojat) ja Ina Immonen (Silva).