Ohjelmisto

1918 — huutoja ja kaikuja I

Elokuvakamerat eivät juuri tallentaneet vuoden 1918 traagisia tapahtumia Suomessa. Lähes kaikki jäljelle jäänyt elävä kuva on enemmän tai vähemmän lavastettua, rekonstruoitua eikä niistä löydy sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä ja tuhoa. Aihe sai pitkään olla dokumenttielokuvantekijöiden ulottumattomissa, suuret kertomukset tuotiin kansakunnalle kaunokirjallisuuden tai näytelmäelokuvan muodossa. Viimeisten vuosikymmenien aikana tapahtumat ovat kuitenkin alkaneet hahmottua, pääosin laajojen valokuvakokoelmien, asiakirjojen ja aikalaismuistelmien avulla.

Vuosi 1918 – huutoja ja kaikuja -seminaarissa pureudutaan moniin sisällissodan synnyttämiin universaaleihin teemoihin. Rungon muodostavat aihetta monessa elokuvassaan käsitelleen dokumentaristi Seppo Rustaniuksen tärkeimmät teokset.

Kiistelty ja sensuroitu Sotapapit (1981) nähdään nyt alkuperäisessä muodossaan ja virittää keskustelun kirkon roolista sodassa. Punaorvot valkoisessa Suomessa (1999) kertoo 20 000 punaorvon kohtalosta sodan jälkeen. Punaiset esiliinat (1997) oli ensimmäinen punakaartissa toimivista naisista kertova dokumentti. Uhrit 1918 (2008) kuvaa hyytävästi, kuinka kaikista tulee lopulta sodan uhreja, kun kauhu ja terrori saavat vallan.

Seminaarissa esitetään myös vapaussodan muistoa vaaliva epävirallinen juhlafilmi Sama kaiku on askelten (1968), jonka Reino Palmroth alias Palle toteutti. Uutta tuotantoa ovat Sini Järnströmin tunteikas lyhytelokuva Hilja, punaisen tyttö (2006), jossa 103-vuotias nainen muistelee sodan ja siitä vaikenemisen vaikutusta. Kaisa Salmen performanssinsa pohjalta toteuttamassa Fellmanin pellossa (2013) 10 000 ihmisen väkijoukko valtaa paikan, jossa sijaitsi aikoinaan Lahden pahamainen vankileiri. Menneisyys ja nykyisyys risteävät, sisäinen ja ulkoinen ääni vie katsojan kansakunnan muistin ytimeen.

Seminaarin ensimmäisen päivän puhujavieraina ovat elokuvantekijöiden ohella pappi Heikki Palmu sekä erityistutkijat Jukka Kukkonen ja Jari Sedergren. Tämä on ensimmäinen kahdesta seminaaripäivästä ja sen ohjelmistoon kuuluvat:

Sama kaiku on askelten (1968), 35 mm

Hilja, punaisen tyttö (2006), DCP

Fellmannin pelto (2013), DCP

Sotapapit (1981), DCP

Seminaariin on ilmainen sisäänpääsy, eikä siihen tarvita erillistä lippua.

 

  • Kesto: 240 min
  • Ikäraja: K7

Esitysajat:

  • Orion: La 3.2 klo 10.00-14.00